Medical Private Clinic MykonosDr Nikolaos Papadopoulos
Back to Home

Dr Nikolaos Papadopoulos

Dr Papadopoulos in his clinic
cover of medical success stories magazine

Νικολαος Παπαδόπουλος: Ειδικός Καρδιολόγος – Συνέντευξη στο Medical Success Stories of Greece

Ταπεινός, ειλικρινής, ευαίσθητος και πάνω απ’ όλα ταγμένος σε έναν ιερό σκοπό: να πολεμά καθημερινά με tον θάνατο!

Στο ιατρείο του Καρδιολόγου Νικόλαου Παπαδόπουλου στο Κολωνάκι, κοσμούν τous τoίxous του γραφείου του δεκάδες συστατικές επιστολές από καταξιωμένους καθηγητές, δίπλα στous oπoίουs αρίστευσε ως φοιτητής και ειδικευόμενος και μαρτυρούν περίτρανα τον ζήλο και την αστείρευτη έμπνευση τou. Στο ξεκίνημα της ζωής του, ο Βολιώτης επιστήμονας είχε την τύχη να πέσει “θύμα” μιας πεποίθησης, που στην επαρχία εκείνη την περίοδο είχε την καθολική αποδοχή του κοινωνικού ιστού. “Οι άριστοι μαθητές, γίνονται γιατροί”, πίστευε κάθε αξιοπρεπής οικογένεια.

Υποσυνείδητα λοιπόν, το σαράκι της Ιατρικής άρχισε να εισχωρεί σταδιακά στην ψυχή του. Μικρά καθημερινά περιστατικά άρχισαν να τον στιγματίζουν. “Μια φίλη της μητέρας μου ήταν παντρεμένη με γιατρό. Οταν λοιπόν μιλούσε για τον σύζυγο της, δεν τον αποκαλούσε με το όνομα του. Έλεγε “ο γιατρός”. Αυτό με σημάδεψε. Στα μάτια μου, ο
γιατρός φάνταζε σπουδαίος και νόμιζα πως δεν ήταν μόνο ο δικός μου θουμασμός, αλλά και ολόκληρης τns κοινωνίας στην οποία μεγάλωσα”, θυμάται ο Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Αυτή η μαγνητική έλξη, που είχε με την ιατρική, ενισχύθηκε και από την μητέρα του. Μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, με όραμα. Εκείνη του εμφύσησε την ιδέα ότι η κοινωνική καταξίωση και η οικονομική ευρωστία είναι συνώνυμα του ιατρικού επαγγέλματος. Με δεδομένη την αγάπη του για το διάβασμα και την ισχυρή απέχθεια του στην αποτυχία, η εισαγωγή στην Ιατρική Αθηνών φάνηκε σαν μια τυπική διαδικασία για τον Νικόλαο Παπαδόπουλο.

Στην Αθήνα, δεν παρέκλινε από τον στόχο του. Ήθελε να γίνει ένας πολύ καλός γιατρός και δεν επέτρεπε στον εαυτό του να αντιμετωπίσει τις σπουδές του διακπεραιωτικά. Πήρε το πτυχίο το 1990 και δε θα ξεχάσει ποτέ το δίλημμα που έπρεπε να ξεπεράσει, όταν έφτασε η στιγμή να επιλέξει την ειδικότητα, που θα τον ακολουθούσε σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία. “Η επιλογή της ειδικότητας της Καρδιολογίας, έγινε μετά από ώριμη σκέψη και προβληματισμό. Ηθελα μια αναίμακτη ειδικότητα πρώτης γραμμής, που να μου προσφέρει την ηθική ικανοποίηση ότι σώζω ζωές”. Αυτή η έμφυτη τάση της προσφοράς και η διαρκής μάχη απέναντι στον θάνατο, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το Νικόλαο Παπαδόπουλο.

Αυτές τις αρχές τns επιστήμης τις διδάχθηκε και τις κατανόησε καλύτερα το διάστημα που έμεινε οτο Λονδίνο. Ακόμη και σήμερα, αισθάνειται τυχερός που εξειδικεύτηκε στην υπερηχοκαρδιογραφία σιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Hammersmith. Η γνωριμία του με τον διαπρεπή Έλληνα επιστήμονα Πέτρο Νιχογιαννόπουλο αποδείχθηκε καθοριστική για τη μειέπειτα εξέλιξη του. Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος μιλά πάντα με σεβασμό για τον Ελληνα Καθηγητή Καρδιολογίας σιο Imperial College του Λονδίνου και Διευθυντή τns Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου.

Όταν η Αθήνα επικράτησε του Βόλου…

Dr Papadopoulos in his clinic

Οι αρχές της οικογένειάς τουκαι οι έντονες παραστάσεις της επαρχίας στα παιδικά του χρόνια λειτούργησαν δραστικά στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα. “Θέλω να ασκήσω το λειτούργημα στη χώρα μου”, έλεγε στους συναδέλφους του στο Λονδίνο. Μάλιστα μέσα του, ποτέ δεν έκρυψε τη σκέψη και τη σφοδρή του επιθυμία να επιστρέψει στον Βόλο και να χτίσει κεί την καριέρα του. Όμως, η αγάπη του για την Καρδιολογία υπερνικούσε της επιθυμίας να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Οι συνθήκες δεν ευνοούσαν τη μόνιμη εγκατάστασή του στη Μαγνησία, αφού δεν υπήρχε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, που να καλύπτει τα στάνταρ και τις φιλοδοξίες του.

Ο Καρδιολόγος έλεγε πάντα πως ήθελε να αναλαμβάνει ένα περιστατικό από το Α έως το Ω, από την πρώτη εξέταση μέχρι την ίαση, σ’ ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο. Έτσι, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και άρχισε να εξασκεί το λειτούργημά του.Η πρώτη του συνεργασία με το μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο, έγινε με το νεοσύστατο τότε ΙΑΣΩ, όπου και ανέλαβε τη θέση του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Τμήματος Υπερήχων.

Λίγο αργότερα, αποφάσισε να αποχωρήσει λόγω φόρτου εργασίας, αλλά ακόμη και σήμερα συνεχίζει να συνεργάζεται με το ΙΑΣΩ. Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, ακολουθώντας το όραμά του, αναλαμβάνει τους ασθενείς του και ολοκληρώνει τη διερεύνηση του προβλήματος στο ιδιωτικό νοσοκομείο που καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης καρδιολογικής παρακολούθησης.

Αυτό το πάθος για την ιατρική, αλλά κυρίως η επιμονή του στη λεπτομέρεια είναι τόσο έντονα μέσα του,που ήθελε με κάποιο τρόπο να τα μεταβιβάσει στους νεότερους συναδέλφους γιατρούς ως Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Όμως και από τη σχολή αποσώρησε πάλι λόγω φόρτου εργασίας.
Το μεγάλο όνειρο του καταξιωμένου επιστήμονα ήταν η δημιουργία του δικού του ιδιωτικού ιατρείου στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στο κέντρο της Αθήνα, στο Κολωνάκι. Εκεί, περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, εκεί έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς του. Δημιούργησε έναν άρτια εξοπλισμένο χώρο, φιλικό, βρατανικού ύφους περιβάλλον, με αστείρευτη όρεξη και αγάπη για τον Ανθρωπο.

Dr Papadopoulos ready to operate

Σε μια έντονη διάθεση αυτοκριτικής, τολμά να πει ότι μπορεί να κοιτάζει στους ασθενείς στα μάτια. Θέλει να μεταδίδει και σε αυτούς τον ζήλο και την αστείρευτη έμπνευσή του και να νιώθει ανείπωτα συναισθήματα, όταν διαπιστώνει πως τον θεωρούν έναν δικό τους άνθρωπο, που τους πονά και τους νοιάζεται.Οι συνεργάτες του ξέρουν καλά πως νοιώθει όταν ακούει από τα χείλη των ασθενών του λόγια ευγνωμοσύνης και απόλυτης εμπιστοσύνης.

Το στοιχείο που τον έχει αναγάγει σε επιτυχημένο Καρδιολόγο είναι η εμμονή του στην πρόληψη. “Προληπτική ιατρική δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Πάντα πίστευα ότι η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία”, υπερθεματίζει.Γι’ αυτό και όταν αναλαμβάνει έναν ασθενή, προχωρά σε μια σειρά εξειδικευένων εξετάσεων με στόχο να προλάβει τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. “Και μια ζωή να μπορέσεις να σώσεις, το κέρδος είναι τεράστιο” λέει συχνά.

Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος είναι μέλος του British Medical Council και του British Society of EchoCardiography.
Αφιερώνει ατελείωτες ώρες μελετώντας επιστημονικά περιοδικά, συγγράματα, δημοσιεύσεις, κάθε είδους άρθρα, και παρακολουθεί συνέδρια που δεν αφορούν μόνο την Καρδιολογία, αλλά συνολικά την ιατρική επιστήμη.

Ταπεινός, ειλικρινής και ευαίσθητος από τη φύση του, μοιράζεται το χρόνο με τους ασθενείς και τα τέσσερα παιδιά του την Ελευθερία, τον Δημήτρη, τη Μάρω και τη Θεοδώρα, χωρίς όπως λέει, να αδικεί κανέναν.Πιστεύει πως καθημερινά βελτιώνεται και μαθαίνει καινούρια πράγματα. Μισεί την άγνοια και περισσότερο την ημιμάθεια. Είναι οπαδός της λογικής και τη σύνεσης και απεχθάνεται την ανοησία. Γι’ αυτό και χρησιμοποιεί ως πυξίδα στην καθημερινή του πρακτική τη φράση: “Μην ασχολείσαι με τους ανόητους, αλλά μην υποτιμάς την καταστρεπτική δύναμη της μωρίας τους”.